Sú takí, ktorí ju milujú, a sú takí, ktorí ju nenávidia napríklad kvôli silnému zápachu. Tak či onak, jej účinky na zdravie sú úžasné.
Najmä ak ju jeme surovú, pretože pri varení ničíme mnohé cenné účinné látky.
Účinky cibule na zdravie však nie sú vždy rovnaké. Medzinárodná štúdia zverejnená v roku 2017 zistila, že liečivý účinok fialovej cibule je oveľa silnejší ako pri iných.
Fialová cibuľa zabíja rakovinové bunky v oveľa väčšej miere ako iná cibuľa. Dôvod: dva antioxidanty, kvercetín a antokyanín, sa nachádzajú v najvyšších množstvách vo fialovej cibuli.
V boji proti rakovine pomáha aj iná cibuľa, ale len v menšej miere. Antokyán zvyšuje účinky quercetin v boji proti voľným radikálom spôsobujúce rakovinu.
7 závažných dôvodov na konzumáciu fialovej cibule:
1. Zastavuje rast rakovinových buniek
Je plný sírnych zložiek, ktoré chránia telo pred vredmi a niekoľkými druhmi rakoviny. Úspešne tiež bojuje proti patogénom zodpovedným za infekcie močových ciest.
2. Pomáha pri cukrovke
Fialová cibuľa zvyšuje produkciu inzulínu, takže každý, kto má cukrovku, by mal jesť surovú cibuľu.
3. Lieči zápchu
Cibuľové vlákna pomáhajú pri zápche. Odstraňujú toxíny z čriev.
4. Pomáha pri bolestiach hrdla
Cibuľová šťava sa tradične používala pri prechladnutí a bolestiach hrdla.
5. Proti krvácaniu z nosa
Fialová cibuľa zastavuje krvácanie z nosa. Musíte ju len poriadne voňať.
6. Chráni srdce
Fialová cibuľa chráni pred srdcovými chorobami a znižuje vysoký krvný tlak.
7. Regulujte hladinu cholesterolu
Surová cibuľa reguluje hladinu cholesterolu v krvi a znižuje hladinu škodlivého cholesterolu.
Zdieľajte tento článok a podeľte sa s ním na Facebooku.
Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové články každý deň.
zdroj: www.tudasfaja.com/lilahagyma-egeszsegre-gyakorolt-hatasa